Τhe 6 Portrait’s secrets

Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς έχετε κληθεί να φωτογραφίσετε το πορτραίτο κάποιων οικείων σας- ή όχι και τόσο- προσώπων. Επιλέξατε, όμως, τις κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να πάρετε έναικανοποιητικό αποτέλεσμα;
Οι τεχνικές φωτογράφισης διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ανάλογα με το είδος της φωτογραφίας. Γι’αυτό και το πορτραίτο, στη δική μας περίπτωση, απαιτεί συγκεκριμένες απλές τεχνικές γνώσεις με τις οποίες μπορείτε να βελτιώσετε τη φωτογραφική σας αντίληψη.
Οι παρακάτω 6, χρήσιμες και σύντομες, συμβουλές είναι οι πιο βασικές και εύκολες στην εφαρμογή που αξίζει να ακολουθήσεις στο επόμενό σου πορτραίτο…

1) Λήψη από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ακόμα και ένα βήμα, πίσω ή μπροστά, μπορεί να αλλάξει όλη την σύνθεση του πορτραίτου σου! Πειραματίσου!


2) Μεγάλη ταχύτητα κλείστρου (π.χ. 1/125 του δευτερολέπτου ή παραπάνω & μεγάλο διάφραγμα ( π.χ f. 2.8 – 5.6). Σημαντικά για την ευκρίνεια και το περισσότερο φως αντίστοιχα. Δες εδώ


3) Κάδρο γεμάτο με το θέμα. Κοντινό ζουμ στο πρόσωπο ή τοποθέτησή του στο πλάι του κάδρου θα δημιουργήσει δυνατό φωτογραφικό αποτέλεσμα.


4) Επιλογή κατάλληλης ώρας: πολύ νωρίς ή λίγο μετά την αυγή… πολύ αργά ή πριν το ηλιοβασίλεμα. Εκείνες τις ώρες το φως είναι πιο μαλακό. Σύμμαχος σου είναι και η συννεφιά καθώς τα σύννεφα λειτουργούν ως διαχυτής φωτός. Σε περίπτωση έντονης ηλιοφάνειας,ειδικά τις μεσημβρινές ώρες, προτίμησε τη σκιά.


5) Εστίαση στα μάτια. Αποτελούν το πιο εκφραστικό σημείο του προσώπου. Φρόντισε να το αναδείξεις! Όπως, εδώ


6) Πόζα στημένη ή αυθόρμητη; Σαφώς, είναι προσωπική προτίμηση του καθενός και αποφασίζει αναλόγως. Βέβαια, ένα secret αν προτιμάς αυθόρμητες πόζες είναι η συνεχόμενη λήψη πολλών καρέ, ”πιάνοντας” έτσι την επιθυμητή έκφραση.

Πάτησε εδώ για να δεις να εφαρμόζονται τα παραπάνω αλλά και άλλες συμβουλές από την ταξιδιωτική φωτογράφο και εκπρόσωπο της Canon, Jitka Smelhausova.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s