Βασικές τεχνικές φωτογραφίας

Όλοι οι λάτρεις της φωτογραφίας απολαμβάνουν να περνούν ατελείωτες ώρες τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο, αναδεικνύοντας το ταλέντο τους. Ερασιτέχνες ή μη, προσπαθούν να αποθανατίσουν την στιγμή και να αναδείξουν πτυχές της καθημερινότητας μέσα από την δική τους οπτική και αισθητική. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που οφείλουν να γνωρίζουν, ακόμα και αν δεν τις ακολουθούν.
Η πρώτη είναι το bokeh (από την ιαπωνική λέξη ‘boke’ που κυριολεκτικά σημαίνει θαμπάδα), και πρόκειται για μια τεχνική τόσο απαραίτητη, καθώς μπορεί να απογειώσει ή και να καταστρέψει μια φωτογραφία. Ουσιαστικά με τον όρο αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο με τον οποίο το φως αλληλεπιδρά με τις περιοχές εκτός εστίασης.


Μια παλιά τεχνική, το panning, χρησιμοποιείται για να αποθανατίσει μια κινούμενη εικόνα, δημιουργώντας έντονο θέμα και χρώματα. Το Rule of thirds (κανόνας των τρίτων), χρησιμοποιείται ακόμα και από ζωγράφους και καλλιτέχνες, όπου η εικόνα κόβεται’ σε  εννέα ίσα μέρη, οριζόντια και κάθετα. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι το κύριο θέμα δεν τοποθετείται στο κέντρο του πλαισίου, αναδεικνύοντας τα σημαντικότερα σημεία της φωτογραφίας.

Από την άλλη, η χρυσή ώρα, δεν είναι άλλη από την πρώτη ώρα που ανατέλλει ο ήλιος και στην τελευταία που δύει. Θεωρείται ιδανική, καθώς ο ήλιος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα και το φως της ημέρας ουσιαστικά μειώνει το έντονο  φως του ήλιου, με μαλακότερο φωτισμό, ζεστότερα χρώματα και απαλότερες σκιές. Το χρυσό ορθογώνιο μοιάζει αρκετά με τον κανόνα των τρίτων αλλά είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακές τις εικόνες. Ακόμη, το fill flash, μια τεχνική φωτογραφίας, όπου το φλας χρησιμοποιείται για να καλύψει περιοχές μιας φωτογραφίας που είναι σκοτεινές και όπου το φόντο και είναι πιο φωτεινό συγκριτικά με το θέμα. Θεωρείται ιδανικό και για τον τονισμό των ματιών. Η μακρά έκθεση, χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν ονειρικά τοπία, θολώνοντας τα κινητά στοιχεία μιας φωτογραφίας. Υπάρχει παράλληλα χαμηλός φωτισμός, καθώς στις ηλιόλουστες μέρες υπάρχει υπερέκθεση. Η τελευταία αλλά εξίσου σημαντική τεχνική είναι το contre- jour ( αποτελεί γαλλική ορολογία και σημαίνει ενάντια στο φως), όπου η πηγή του φωτός, όποια και αν είναι αυτή, βρίσκεται πίσω από το θέμα και υπάρχει τεράστια αντίθεση, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα, με δραματικά στοιχεία.

(Περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s