Γιατί Α/Μ; & χρήσιμα tips

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία συμπίπτει χρονολογικά με την τέχνη της φωτογραφίας! Η ιστορική της σημασία είναι καθοριστική για την μετέπειτα -σταδιακή- εξέλιξή της, παρέχοντας και την δυνατότητα της έγχρωμης λήψης. Ωστόσο, η επιλογή του ασπρόμαυρου έχει συνδεθεί με την <<καλλιτεχνικότητα>> της εικόνας, δημιουργώντας μία πιο <<σημαντική>> – και ίσως, κατά πολλούς, <<αισθητικά ανώτερη>> λήψη – συγκριτικά με μία έγχρωμη .

Κατ’ εμέ, τόσο η ασπρόμαυρη όσο και η έγχρωμη φωτογραφία εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα ένα θέμα μπορεί να αναδεικνύεται ισάξια με μία έχρωμη λήψη ή και με τις δύο επιλογές. Μία σωστή σύνθεση / κάδρο δεν αποδυναμώνεται, είτε με έγχρωμη είτε με ασπρόμαυρη λήψη. Αυτό που αλλάζει είναι η φωτογραφική προσέγγιση του θέματος και εξαρτάται από το τι θέλουμε να τονίσουμε περισσότερο, καθώς και στις δύο περιπτώσεις προσδίδεται διαφορετικό ύφος.

Σε περίπτωση που θέλεις να τονίσεις στη φωτογραφία σου τα παρακάτω, τότε μια σωστή ασπρόμαυρη λήψη θα τα ενισχύσει…

  • Αντίθεση: Η απουσία χρώματος τονίζει περισσότερο τα λευκά και τα μαύρα σημεία της εικόνας, δημιουργώντας έντονες αντιθέσεις. Επίλεξε το σκληρό φως του μεσημεριού για να τις πετύχεις!
  • Μοτίβα, διαγραμμίσεις, υφές: Δημιουργούν σωστή σύνθεση στην ασπρόμαυρη λήψη καθώς αυτός που <<διαβάζει>> την εικόνα επικεντρώνεται μόνο σε αυτά τα στοιχεία του κάδρου. Στην περίπτωση της έγχρωμης λήψης το μάτι δεν εστιάζει εκεί.
  • Σκιές: τονίζονται περισσότερο, προσδίδοντας ένταση και όγκο στη σύνθεση. Πειραματίσου με το φωτισμό για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα!
Aυτό το εγκατελελειμμένο κτήριο στο Κουκάκι δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί καλύτερα παρά μόνο με την ασπρόμαυρη λήψη. Οι έντονες αντιθέσεις και σκιές που δημιουργούνται από τον μεσημεριανό ήλιο και οι υφές ( η τραχή πρόσοψη, το ξεφλούδισμα των τοίχων, το πλαίσιο των παραθύρων) δηλώνουν εγκατάλειψη και ερήμωση. Μόνο οι δύο περαστικές φιγούρες και το παρκαρισμένο αυτοκίνητο προσδίδουν το στοιχείο της σύγχρονης ζωής & καθημερινότητας. Η δραματικότητα της εικόνας ενισχύεται και τονίζεται ακόμα πιο πολύ στο ασπρόμαυρο.
\Photo by the editor of the article\

Χρήσιμα tips για ασπρόμαυρες λήψεις:

  1. Φωτογράφισε σε αρχείο RAW και ύστερα μετατροπή σε ασπρόμαυρο. Έτσι δε θα αλλοιωθούν οι τονικές λεπτομέρειες και θα δείξουν σωστά στο ασπρόμαυρο. Επομένως, απέφυγε την κατευθείαν φωτογράφιση σε ασπρόμαυρο!
  2. Υψηλά ISO. O θόρυβος γίνεται πιο έντονος, προσδίδοντας δυναμική στο ασπρόμαυρο.
  3. Κλίμακα του γκρι ( Grey scale). Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις πώς λειτουργεί και πώς επηρεάζει την φωτογραφία σου. Τα ανοιχτά χρώματα εμφανίζονται ως highlights και τα πιο σκούρα ως μαύρα, σκοτεινά σημεία της εικόνας. Πάτα εδώ

Διάβασε αναλυτικά :

Thodoris Markou

Το site του Φωτογράφου


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s